Tenisz
Fucsovics Márton

MTK legendárium | 278. rész

Publikálva: 2023.06.18 Frissítve: 2023.06.15 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „A női sportok közül Szekrényessy idejéig az úszás tabunak számított” 59. rész.

Szekrényessy irodájába már az első napon kétszáztizennégy nevezés érkezett, köztük tizenegy hölgyúszóé. Tekintettel a szervezés szűkös anyagi kereteire, a veterán bajnok kénytelen volt a sajtó nyilvánosságán keresztül mérsékelni az úszás iránt fellobbant tüzet.

A bizottság a hasznos sport iránti tekintetből ezúttal is örömest viseli az összes kiadásokat, (hajók bérlete, nyomtatványok, kísérők díjai, postakiadás, hordárok bére), de 2-3 száz versenyzőt kissé sokalt, tehát kénytelen volt a 214 jelentkező közül mindazokat mellőzni, akik nem mondhatták magokról, hogy a jobb úszók közé tartoznak.

Szekrényessy minden szervezőkészségét igyekezett latba vetni annak érdekében, hogy a jobb úszók soraiból „nevező hölgyek száma legalábbis harminczra” emelkedjen. A hölgyek hozzátartozóinak külön gőzhajót szándékozott bérelni és már előre rögzíteni kívánta az úszás előtti és utáni körülményeket: „A hölgyek számára kitűnő vetkőző, illetőleg öltöző-hely van a szigeten. Ettől egészen elkülönítve, több száz lépésnyire végzik az urak úszó toilettejöket.
A hölgyek külön mennek vízbe, az urak szintén külön, és csakis a Margit-híd főoszlopa előtt találkozik a kis csapat: a hölgyek a jobb szárnyon, az urak pedig a balszárnyon haladván a célpont felé. […] A két csoport között a csavargőzös labodáz. A célpontnál az uszoda kényelmes kiszállóhelyül szolgál a hölgyeknek.

Kedves mozzanat, ahogy Szekrényessy a kor felfogásának megfelelően lovagias gesztusokat tett a hölgyversenyzők irányába, akik „egy kilométerre a célponttól előre úsznak, míg a férfiak csapatja víz ellen dolgozik, ez által a hölgyek körülbelül 5-10 perccel érkeznek az urak előtt a célhoz.

Végül a versenyre hatvanhét férfi és tizenkét hölgy jelentkezett, kik ráadásul – kissé szeszélyesen – az utolsó pillanatokban egyetemlegesen visszaléptek az 1885. július 20-ára kiírt Margitsziget-promontori versenytől: „A hölgyek azonban ma nem úsztak, mert a kétnapi trenírozást kevesellték.” A férfimezőny hatvanhét jelentkezőjéből végül harmincheten bocsátkoztak versenybe, kik közül 2 órás eredménnyel ismét Szekrényessy Kálmán lett a győztes.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!